Συχνές Ερωτήσεις

Ακούω τρίξιμο στο σκελετό. Τι μπορεί να συμβαίνει; Τι πρέπει να κάνω;

Ο θόρυβος μπορεί να προέρχεται από τον μηχανισμό της μεσαίας τριβής (Bottom Bracket), που είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θορύβου, ιδιαίτερα σε σκελετούς αλουμινίου. Εμφανίζεται κατά την περιστροφή του δισκοβραχίονα υπό φορτίο και προκαλείται από την τριβή των σπειρωμάτων των ποτηριών της μεσαίας τριβής (Β.Β. set) και του κιβωτίου μεσαίας τριβής (Β.Β. shell). Χρειάζεται λίπανση του σπειρώματος. Συμβουλευθείτε το κατάστημά μας.

Ο θόρυβος μπορεί να δημιουργείται από χαλαρή συναρμολόγηση ή χαλάρωμα των επιμέρους εξαρτημάτων του πεντάλ ή του δισκοβραχίονα (φύλλα δισκοβραχίονα, κωνικά πεντάλ κ.λ.π.). Συμβουλευθείτε το κατάστημά μας.

Ο σκελετός μπορεί να έχει ραγίσει και ο θόρυβος να προέρχεται από το σημείο του ραγίσματος. Συμβουλευθείτε το κατάστημά μας.

Ο θόρυβος μπορεί να προέρχεται από περιφερειακά εξαρτήματα του ποδηλάτου, που βρίσκονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με το σκελετό, π.χ. λαιμός σέλλας και σέλλα. Απαιτείται έλεγχος σωστής συναρμολόγησης /σφιξίματος και λίπανση των περιφερειακών εξαρτημάτων. Συμβουλευθείτε το κατάστημά μας.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση του ποδηλάτου μου;

Σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τη χρήση του ποδηλάτου απαιτείται έλεγχος των τριβών του ποδηλάτου: ποτήρια πηρουνιού, μεσαία τριβή, εμπρόσθιο και οπίσθιο κέντρο, πεντάλ. Συμβουλευθείτε την IDEAL κάρτα συντήρησης.

Το πιρούνι του ποδηλάτου μου παρουσιάζει αστάθεια. Τι να κάνω;

Απαιτείται έλεγχος στο κατάστημά μας. Ο σωστός έλεγχος στα ποτήρια πιρουνιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια του αναβάτη. Η χρήση του ποδηλάτου με φθαρμένα ή χαλαρά τα παραπάνω εξαρτήματα είναι επικίνδυνη.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν τα ποτήρια πιρουνιού είναι σωστά σφιγμένα;

Καθήμενοι στο ποδήλατο (ακίνητοι), κρατήστε πιεσμένη την μανέτα του εμπρόσθιου φρένου και ταυτόχρονα κινήστε το ποδήλατο εμπρός-πίσω. Με το ελεύθερο χέρι σας αγγίξτε το επάνω μέρος των ποτηριών πηρουνιού. Αν αισθανθείτε κάποιου είδους κίνηση (τζόγο) ή/και θόρυβο, απαιτείται άμεσος έλεγχος και συντήρηση στο κατάστημά μας. Η χρήση του ποδηλάτου με φθαρμένα ή χαλαρά τα παραπάνω εξαρτήματα καθίσταται επικίνδυνη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στα ποδήλατα με πιρούνι ανάρτησης. Σε αυτή την περίπτωση, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται στο σημείο που τα καλάμια (upper legs) μπαίνουν στις μπουκάλες (lower legs). Αν αισθανθείτε κάποιου είδους αστάθεια, απαιτείται άμεσος έλεγχος και συντήρηση στο κατάστημά μας. Η χρήση του ποδηλάτου με φθαρμένα ή χαλαρά τα παραπάνω εξαρτήματα είναι επικίνδυνη.

Γιατί έχω μειωμένη απόδοση στο/α δισκόφρενο/α (μηχανικά-υδραυλικά) του ποδηλάτου μου; Τι πρέπει να κάνω;

Η πιο συνηθισμένη αιτία μειωμένης απόδοσης, αλλά και δημιουργίας θορύβου των δισκόφρενων, είναι η επαφή λιπαντικού, γράσου ή καθαριστικού με το δίσκο και τα τακάκια. Συνήθως, παρατηρείται μετά από συντήρηση ή καθαρισμό του ποδηλάτου. Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας για την σωστή ρύθμιση του συστήματος. Είναι πιθανό ψήγματα από το υλικό τριβής στα τακάκια να έχει κολλήσει στο δίσκο ή κάποιο αντικείμενο (συνήθως πετραδάκι) έχει κολλήσει πάνω στα τακάκια των φρένων, προκαλώντας θόρυβο. Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας για τον καθαρισμό του δίσκου και την αντικατάσταση των τακακιών. Λόγω κακής ρύθμισης. Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας για την σωστή ρύθμιση του συστήματος. – Υπάρχει αέρας στο σύστημα των φρένων (υδραυλικά δισκόφρενα). Σε αυτήν την περίπτωση παρατηρείται αυξημένη διαδρομή και σπογγώδης αίσθηση στην μανέτα του φρένου. Απαιτείται εξαέρωση του συστήματος. Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας. Λόγω κακής κατάστασης ή κακής λίπανσης του εσωτερικού και εξωτερικού σύρματος (μηχανικά δισκόφρενα). Απαιτείται αντικατάστασή τους. Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας. Λόγω φθοράς στα τακάκια. Απαιτείται αντικατάστασή τους με γνήσια ανταλλακτικά στο κατάστημά μας.

Ποια η διαφορά μεταξύ v-brakes και δισκόφρενων;

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο. Παραθέτουμε κάποιες βασικές: Συνήθως τα δισκόφρενα είναι πιο βαριά, πολύπλοκα, δύσκολα στη ρύθμιση και ακριβά σε σχέση με τα v-brakes. Η απόδοση των δισκόφρενων δεν επηρεάζεται από την ακτινολόγηση των τροχών ενώ αντίθετα τα v-brakes είναι ευαίσθητα σε αυτόν τον τομέα. Τα δισκόφρενα επηρεάζονται λίγο έως καθόλου από το νερό, τη λάσπη και την σκόνη σε αντίθεση με τα παπουτσάκια των v-brakes, που είναι πιο ευαίσθητα.

Το οπίσθιο σύστημα ταχυτήτων του ποδηλάτου μου δεν έχει καλή απόδοση, παρά την ρύθμιση που του έγινε. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Δεν έχει γίνει η σωστή ρύθμιση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή των εξαρτημάτων. Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας. Υπάρχει ασυμβατότητα στα εξαρτήματα που αποτελούν το σύστημα μετάδοσης (λεβιέ ταχυτήτων, σύρματα, αλυσίδα, εμπρόσθιο σύστημα ταχυτήτων, οπίσθιο σύστημα ταχυτήτων). Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας. Έχει στραβώσει το σημείο του σκελετού στο οποίο βιδώνει το οπίσθιο ντεραγιέρ (derailleur hanger). Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας. Τα εξωτερικά και εσωτερικά καλώδια ταχυτήτων είναι πιθανόν να έχουν σκουριάσει, παραμορφωθεί ή καταστραφεί. Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας.

Τι πρέπει να προσέξω, όταν θελήσω να αναβαθμίσω το ποδήλατό μου;

Nα διασφαλισθεί η συμβατότητα παλαιών και νέων εξαρτημάτων. Απευθυνθείτε στο κατάστημά μας.

Θα ήθελα να μου στείλετε φωτογραφικό κατάλογο IDEAL.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@plakonas.gr

Θα ήθελα τιμές στα αξεσουάρ για το ποδήλατό μου. Πού πρέπει να απευθυνθώ;

Επικοινωνήστε μαζί μας στο  info@plakonas.gr και δώστε μας πληροφορίες για την περιοχή που βρίσκεστε και το προϊόν που σας ενδιαφέρει.

Πόσος χρόνος εγγύησης προσφέρεται (σκελετός, μηχανικά μέρη, αμορτισέρ, φρένα);

Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@plakonas.gr

Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος, ανά ηλικία, στα παιδικά ποδήλατα;

Το μέγεθος εξαρτάται από την σωματική ανάπτυξη κάθε παιδιού και η επιλογή του έχει ως βασικό κριτήριο την ασφάλεια του αναβάτη. Παραθέτουμε μια εκτίμηση, αλλά για εξειδικευμένη ενημέρωσή σας, συνιστάται η επίσκεψή σας στο κατάστημά μας:

2-4 ετών: 10″/12″

4-6 ετών: 14″/16″

6-8 ετών: 18″/20″

8-10 ετών: 20″/24″